Oppas aan huis tijdens de Corona Crisis

Helaas gooit Corona ook bij ons nogal wat roet in het eten. Een logisch gevolg wanneer alle horeca sluit en een avondje met z’n tweetjes er even niet in zit. Daar vervielen dus al onze avond en weekend aanvragen van ouders die een etentje of feestje gepland hadden in maart en/of daarna. Events worden gecanceld en het is nog maar even afwachten hoe het bruiloftseizoen zich gaat ontwikkelen. Persoonlijke intakes met gezinnen en screening van nannies ook maar even niet.

Oppas aan huis bemiddelen, dat is waar wij ons in “normale” tijden mee bezig houden; het inplannen van leuke, vlotte, ondernemende en vooral lieve oppasmeiden en jongens uit de omgeving Enschede, Hengelo, Almelo en soms ook nog wat verder daarbuiten. Dagelijks ontmoeten wij leuke gezinnen tijdens de intake bij de mensen thuis en verwelkomen wij nieuwe nannies en mannies die bij ons thuis komen voor een persoonlijk intakegesprek en screening.

Niet alleen oppas aan huis

Doorlopend, maar met name vanaf de lente, zijn wij ook druk met allerlei evenementen en bruiloften waar onze nannies en mannies kinderentertainment en opvang verzorgen. Grote events zoals 5 mei, de singelloop of de Proefeet maar ook kleinschalig zoals kinderfeestjes, bedrijfsevents, buurtborrels, etc.  Begin dit jaar startte onze ervaren Nanny Isabella Logtenberg zelfs onder onze vlag in Deventer en Zwolle onder de noemer IJselNannies. Met super veel energie en positiviteit gingen wij 2020 dus met z’n drietjes van start!

Welke gevolgen heeft Corona voor onze business?

Helaas gooit Corona ook bij ons nogal wat roet in het eten. Een logisch gevolg wanneer alle horeca sluit en een avondje met z’n tweetjes er even niet in zit. Daar vervielen dus al onze avond en weekend aanvragen van ouders die een etentje of feestje gepland hadden in maart en/of daarna. Events worden gecanceld en het is nog maar even afwachten hoe het bruiloftseizoen zich gaat ontwikkelen. Persoonlijke intakes met gezinnen en screening van nannies ook maar even niet.

Een zeer groot deel van de gezinnen die bij ons aangesloten zijn maken gebruik van TwenteNannies voor naschoolse opvang, dus de nanny of manny haalt de kids van school wanneer de ouders aan het werk zijn. Vanaf het moment dat de scholen dicht gingen werden er logischerwijs veel van deze vaste doorlopende aanvragen geannuleerd. Alle ouders zitten nu immers thuis, met hun kinderen. Dan lijkt de oppas in de eerste instantie overbodig.


Verlenging van de maatregelen en de impact op gezinnen

En toen de persconferentie van twee weken geleden, de scholen blijven gesloten, in ieder geval nog tot 28 april… Oei…  Thuiswerken, de kinderen thuis onderwijs bieden, het huishouden, koken, sporten… Voor veel gezinnen een behoorlijke uitdaging, en dat nog eens een aantal weken langer. Uiteraard allemaal voor het goede doel, namelijk het virus indammen, de kwetsbare groepen in onze samenleving behoeden en zorgen dat degene die het écht nodig hebben de juiste zorg kunnen krijgen. Maar hoe houd je alle ballen hoog?

Voor de kinderen zelf is het natuurlijk ook een hele verandering. Dit merken wij persoonlijk ook bij onze eigen kinderen. Ook al passen ze zich fantastisch aan naar deze nieuwe gekke situatie, het is wel gek; geen school of peuterspeelzaal en geen zwemles of ballet. Ineens bijna alleen maar thuis zijn, niet of weinig spelen met vriendjes en vriendinnetjes, niet eventjes naar de bieb, een broodje eten in de stad of iets anders ondernemen waar we dat normaal bijvoorbeeld in weekend zouden doen. Het is best een uitdaging steeds maar weer dingen te bedenken om je thuis te vermaken. Zij hebben dus ook te dealen met thuis scholing (waar ze niet altijd zin in hebben 😉), ouders die tussendoor ook aan het werk zijn, telefoneren en beeldbellen. Dit zorgt, naast dat het natuurlijk ook harstikke gezellig is samen, ook wel eens voor de nodige ruzies of irritaties.

Passen er nog nannies en mannies op bij gezinnen thuis?

Sinds de laatste week beginnen wij, naast de gezinnen die nog steeds doorlopend of flexibel oppas afnemen, van wat meer gezinnen de vraag te krijgen of de nannies en mannies ook kunnen helpen bij het schoolwerk. Het antwoord is JA! We hebben veel studenten van de PABO, maar natuurlijk ook studenten uit andere hoeken, die zeer capabel en in veel gevallen ook ervaren zijn in het bijles geven en helpen bij huiswerk.

Daarnaast zijn er ook veel gezinnen met kleine kids thuis (0-4 jaar), die merken dat thuiswerken een behoorlijke uitdaging is met een baby, dreumes of peuter in huis. Hoe fijn is het dan als er een oppas is die even de volle aandacht heeft voor de kleine zodat de ouders even rustig hun werk kunnen doen, al is het maar voor 3 uurtjes.

Hoe zit het met veiligheid en maatregelen in verband met het Corona Virus en oppas aan huis?

Natuurlijk gaat gezondheid voor alles! Wij, de nannies en aangesloten gezinnen nemen natuurlijk passende maatregelen om te zorgen dat wij niet onbedoeld bijdragen aan de verspreiding van het virus. Hieronder ons protocol:

* Wijzelf en onze Nannies volgen de algemene richtlijnen van het RIVM.

* Oppasdiensten kunnen gewoon aangevraagd worden via onze planner mits er geen klachten zijn binnen het gezin.

* Ingeplande oppasdiensten gaan gewoon door mits er geen klachten zijn binnen het gezin en geen klachten bij de desbetreffende nanny of manny.

* Oppasdiensten kunnen geannuleerd worden wanneer een nanny of manny klachten heeft die passen bij Corona of wanneer hij of zij in quarantaine moet. Natuurlijk wanneer hij of zij positief getest is, maar ook wanneer zij bericht krijgen dat een huisgenoot positief getest is op Corona en / of wanneer zij bericht krijgen dat zij langer dan 15 minuten in contact zijn geweest met iemand die besmet is.

* Wij doen ons uiterste best vervanging te regelen wanneer om bovenstaande reden de ingeplande nanny of manny niet mag komen oppassen.

* Onze nannies en mannies hebben ook bericht van ons ontvangen hoe om te gaan met deze situatie. Wat wij het belangrijkst vinden is dat er nauw contact is en overleg tussen gezin en nanny in een situatie van klachten of een positieve corona test (dan wel bij de nanny of manny zelf of in zijn of haar omgeving).

We hopen dat we met zijn allen in Nederland de maatregelen goed opvolgen en verantwoordelijk omgaan met deze situatie. Zodat we straks ook allemaal weer wat meer bewegingsruimte hebben! Daarnaast willen wij ook graag aangeven dat wij en onze nannies en mannies graag klaar staan op een veilige en verantwoorde manier. Om er voor te zorgen dat een ieder aan zijn werk toe komt en de kinderen ook gewoon een leuke (mid)dag hebben samen met de oppas!

Naast ons algemeen geldende protocol en de algemene richtlijnen van het RIVM en de rijksoverheid, is het natuurlijk belangrijk om als gezin goed door te spreken met de nanny of manny wat jullie zelf prettig en veilig vinden. Het ene gezin gaat wellicht net iets anders met de situatie om dan de ander. Binnen de kaders is het dus belangrijk dit helder te hebben naar elkaar toe alvorens er wordt opgepast.

Nannies aan het woord

Sinds maart draaien wij op ongeveer de helft van onze capaciteit (aantal beschikbare nannies en mannies), zij passen dus nog steeds gewoon op bij gezinnen thuis. Sinds de zomer zien we ook weer een stijging in het aantal oppasaanvragen. Hieronder een persoonlijke ervaring van twee van onze nannies die oppassen of hebben opgepast tijdens de corona-crisis:

Nanny Janne: “Het oppassen in deze bizarre tijd gaat gelukkig goed volgens de regels. Tijdens het oppassen even een paar keer extra je handen wassen en ook de meeste kids zijn zich bewust van het virus en daardoor extra alert. Met dit mooie weer is het makkelijker om afstand te houden, omdat je lekker in de tuin of op een rustige plek buiten kan spelen. Zo heb ik laatst de sproeier aangezet in de tuin en flessenvoetbal gedaan, wat de kids helemaal geweldig vonden en zo kun je toch een beetje afstand bewaren. Natuurlijk lukt die 1,5 meter niet altijd, omdat je met kinderen te maken hebt en daarom is het juist zo fijn dat TwenteNannies zorgvuldig omgaat met het inplannen van diensten en benadrukt dat oppassers, maar ook gezinnen aangeven wanneer er symptomen van ziekte zijn. 😄”


Nanny Emma: “Voor de kinderen is dit natuurlijk een ontzettend gekke situatie waarin hun weekstructuur ineens (grotendeels) weg is. Ik help de kinderen met het schoolwerk en maken we er een gezellige dag van zodat ouders even aan hun werk kunnen. Als het schoolwerk klaar is gaan we wat leuks doen: cupcakes bakken, schilderijtjes maken maar ook lekker naar buiten met dit weer! Voetballen of een natuurbingo waar we insecten, bloemetjes en vogels gaan zoeken. We zorgen dat we alleen naar plekken gaan waar het rustig is en als we dan toch iemand tegenkomen houden we genoeg afstand. En natuurlijk goed de handen wassen. Zo maken we er maar het beste van!”


Lees hier andere ervaringen van nannies over het oppassen in tijden van Corona


Hoe kom ik meer te weten over oppas aan huis via TwenteNannies ten tijden van Corona?

Wat wij willen communiceren? Zit je omhoog met de kinderen thuis en is het lastig of stressvol jullie dagen in goede banen te leiden? Neem telefonisch of per email vrijblijvend contact met ons op met jullie vraag. Wij bespreken graag met jullie wat in jullie situatie een passende oplossing is op het gebied van oppas aan huis.  Momenteel is er bij de aanmelding GEEN persoonlijke intakegesprek bij jullie thuis, hetgeen normaal gesproken een voorwaarde is voor het kunnen afnemen van oppas via TwenteNannies. De intakes gaan op dit moment via een online videogesprek om uitleg te geven over onze werkwijze en jullie wensen en voorkeuren te vernemen. Je ontvangt inloggegevens voor een persoonlijk profiel waar jullie alle info kwijt kunnen die van belang is voor de nanny of manny die komt oppassen, alleen degenen die ingepland worden kunnen dit profiel lezen. Wij gaan zeer zorgvuldig om met de aanvragen en het inplannen daarvan. Zowel wij zelf als onze nannies en mannies zijn natuurlijk ook ontzettend blij als zij iets kunnen bijdragen en deze situatie voor iedereen wat makkelijker te maken.

Blijf allemaal gezond en laten we er met z’n alle het beste van maken!

Liefs Valerie en Claudia
TwenteNannies

📞 06-51314489 / 06-14530326
📧 info@twentenannies.nl

Meer nieuws en tips!

Nieuws

Elke zaterdag gratis kinderanimatie bij Bar Bistro Loev Enschede

Kom gezellig lunchen of borrelen en neem de kids mee!

Lees verder
Nieuws

IJsselNannies

Uitbreiding van onze oppasservice IJsselNannies in de regio Deventer en Zwolle

Lees verder
Nieuws

Proef Eet 2023 Kids Tent

Tijdens Proef Eet is er weer een Kids Tent waar de kinderen kunnen knutselen en geschminkt kunnen worden!

Lees verder