Tips wanneer je kind niet wil eten

Soms eten ze echt bijna niets. Erg frustrerend voor de ouders maar ook voor jou als oppas! Heb je lekker gekookt, eet die kleine dreumes of peuter met moeite één muizenhapje en de rest belandt op de grond!

Help, mijn oppas kind eet geen groente (meer)!

Alle ouders vinden het doorgaans belangrijk dat hun kind voldoende vitamines, mineralen en bouwstoffen binnenkrijgt. Maar wat als ze hun groente laten staan ’s avonds? De meeste kinderen hebben een fase waarin ze ineens erg kieskeurig zijn met eten. Soms eten ze echt bijna niets. Erg frustrerend voor de ouders maar ook voor jou als oppas! Heb je lekker gekookt, eet die kleine dreumes of peuter met moeite één muizenhapje en de rest belandt op de grond!

De eerste hapjes

De meeste baby’s smullen van hun eerste hapjes, maar zo rond een jaar krijgen de meeste kinderen ineens minder eetlust of vinden ze niet alles meer even lekker als voorheen. Kinderen groeien in hun eerste levensjaar het hardst en hebben daarom ook veel behoefte aan eten. Hun lichaamsgewicht verdrievoudigd zich in een jaar tijd en ze groeien gemiddeld 25 cm! Daarna stagneert de groei en hebben ze logischerwijs ook minder calorieën nodig. Rond deze leeftijd ontwikkelen ze ook een eigen willetje, je dreumes of peuter heeft gewoonweg geen zin om te eten! Je hoeft je dus geen zorgen te maken als ouder zolang er geen andere symptomen zoals koorts of lusteloosheid gepaard gaan met de verminderde eetlust.

Een aantal tips van TwenteNannies

Deze tips helpen jouw wellicht een beetje om je oppaskindje te laten smullen van het door jou gekookte eten:

· Ga de strijd niet aan;
wil hij of zij niet eten, dan niet. Dwingen, dreigen of forceren heeft alleen maar een negatief effect. Ruim gewoon de tafel af onder het mom “dan niet, morgen beter!”

· Geef geen alternatief als je oppaskind zijn eten weigert;
geef ze dus niet iets anders in de plaats van de avondmaaltijd, bijvoorbeeld een papfles of extra tussendoortjes gedurende de dag. Kinderen hebben genoeg reserves en kunnen het best volhouden tot de volgende maaltijd. Misschien hebben ze ook gewoon niet altijd even veel trek. Als ze honger hebben dan eten ze wel.

· Schenk positieve aandacht;
complimenteer je oppaskind wanneer hij of zij goed gegeten heeft, maar maak er geen happening van. Als hij/zij lekker aan het eten is laat hem/haar dan vooral lekker zijn/haar gang gaan en vertel daarna hoe trots je bent!

· Laat het kind zelf eten;
ook al wordt het een troep, laat de kinderen lekker met hun handen eten of experimenteren met het (kinder)bestek. Tafelmanieren zijn echt nog teveel gevraagd op deze leeftijd. Het kind leert op deze manier hoe het eten voelt in zijn handen en bepaalt zelf wanneer hij het in zijn mond stopt. Ook vindt de kleine dreumes het interessant om te zien wat er gebeurt als het eten op de grond valt of wanneer hij het uitsmeert over de tafel. Dit doen ze niet om jou te pesten! 😉

· Neem kinderen mee naar de winkel;
samen boodschapjes doen voor het avond eten is hartstikke gezellig en in de supermarkt is er van alles te ontdekken. Vertel over de verschillende producten en laat hwr kind zelf ook iets uitzoeken wat je kunt gebruiken in een gerecht.

· Laat kinderen zien hoe het eten klaargemaakt wordt en laat ze helpen;
op deze manier zullen ze het ook leuker vinden om het op te eten!

· Maak het eten aantrekkelijk voor kinderen;
spinaziepannenkoekjes, courgettekoekjes, knolselderijfrietjes op een leuke manier gepresenteerd maken een feestje van het eten! Gezichtjes maken van het eten op het bord of kinderen het eten zelflaten “versieren” doet het ook altijd goed!

· Schep een kleine portie op;
dan is het te overzien voor de dreumes of peuter. Je kunt altijd meer opscheppen als het bordje leeg is.

· Laat je oppas kind van te voren weten wanneer jullie gaan eten;
vaak zijn ze namelijk lekker aan het spelen en worden ze gestoord omdat ze “moeten” eten.

· Geef zelf het goede voorbeeld;
kinderen kopiëren het gedrag van hun ouders of opvoeder. Als je zelf geen groente eet kun je ook niet van je kind verwachten dat hij ervan gaat smullen!

Hopelijk heb je wat aan onze tips en smullen de kleintjes van jouw klaargemaakte maaltijden tijdens het oppassen!

Meer nieuws en tips!

Nieuws

Proef Eet 2023 Kids Tent

Tijdens Proef Eet is er weer een Kids Tent waar de kinderen kunnen knutselen en geschminkt kunnen worden!

Lees verder
Nieuws

Vrolijk geschminkte snoetjes op evenementen

Ouders blij kids blij! Als er voor de kids wat leuks is georganiseerd tijdens een bedrijfsfeest of evenement.

Lees verder
nieuws

Geslaagd kinderfeestje!

TwenteNannies op je (kinder)feestje

Lees verder